Σελίδες , Άρθρα

Κορνήλιος Καστοριάδης

Κορνήλιος Καστοριάδης
Ο άνθρωπος είναι υπεύθηνος για την ιστορία του

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Συμπλήρωσε το κείμενο

Μπορούμε μία «Κοινωνική» Επανάσταση ;
Το παρακάτω κείμενο δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μία συζήτηση με όποιον θέλει να γράψει , για το τι σημαίνει ο όρος «κοινωνική» επανάσταση ,πως μπορεί να γίνει ,αν μπορεί να γίνει , τι χρειάζεται κ.λ.π. . Γράφοντας το κείμενο ,μπορεί να πηγαίνω από το ένα θέμα στο άλλο ,ή γενικά να μην υπάρχει μία σειρά στον τρόπο γραφής . Αυτό είναι επόμενο από την στιγμή που απλά προσπαθώ να καταγράψω σκέψεις και τίποτε άλλο σκεφτόμενος όχι ότι γράφω αλλά ότι μιλάω με κάποιον .Ζητάω λοιπόν προκαταβολικά συγνώμη για το πιθανό «άτσαλο» του κειμένου .

Ξεκινώντας ανάποδα ,θα πω ότι αυτό που περιμένω από μία τέτοια επανάσταση δεν είναι τίποτε άλλο παρά κοινωνική ισότητα ,δικαιοσύνη ,δημοκρατία ,ελευθερία ,και γενικά όλα αυτά τα κοινότυπα που επιζητά ο κάθε άνθρωπος που δεν τα έχει .Ο άνθρωπος που πραγματικά αντιλαμβάνεται ότι επί της ουσίας τα παραπάνω δεν παρέχονται όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στους συνανθρώπους του .Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για έννοιες σαν αυτές γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει ο «άλλος» .Ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους ,και όταν ακόμα δίνουν ένα χέρι βοήθειας ,το κάνουν περιμένοντας αντάλλαγμα χωρίς να σκέφτονται ότι υπάρχει περίπτωση να έρθουν κάποια στιγμή στην θέση αυτού που χρειάζεται βοήθεια .Διανύουμε εποχή «επιστροφής του ατομισμού»[1] ,που ο καθένας νομίζει ότι θα κερδίσει περισσότερα αν βαδίσει μόνος ,γλιστρήσει σαν φίδι και την «χωθεί» όπου βρει ,προκειμένου να καλύψει την κεφάλα του .Με τον τρόπο αυτό όμως πετάει στα σκουπίδια μία πολύ σημαντική κατάκτηση της κοινωνίας που είναι η συλλογική ευθύνη .Όταν έρθει η στιγμή που θα γίνει «θύμα» , κατηγορείται ως μοναδικός υπεύθυνος για την όποια δυστυχία του ,κάτι που φυσικά αποδέχονται όλοι όσοι βρίσκονται γύρω του .Έτσι καταλήγουμε στο «κάντο μόνος σου να μην έχεις ανάγκη κανέναν» .
Δεν μας αρέσει η αδικία και παλεύουμε εναντίον της .Ποια αδικία όμως ; Μα φυσικά αυτή που έχει να κάνει μόνο με εμάς και καμία άλλη ,αφού μόλις μας τάξουν ένα αυτοκίνητο ή μία θεσούλα στο δημόσιο αμέσως τα ξεχνάμε όλα και γινόμαστε οι «καλοί άνθρωποι» μέχρι να καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας . «Δε γαμιέται η Γάζα , άσε να διοριστώ εγώ και βλέπουμε» . «Τι Αφγανιστάν και μαλακίες ; Με τους ξεβράκωτους θα ασχολούμαστε ;».Υπάρχει όμως και άλλη μία σκέψη που κάνουν πολλοί : «τα κακόμοιρα τα παιδάκια ,πως ζούνε έτσι ;» , «Καλά ,τρομερές εικόνες από την Αφρική .Τις είδες ; Ρε αυτοί πεθαίνουν στον δρόμο!!» .Τι ειρωνεία ρε πούστη μου . Αυτοί που μιλάν έτσι την μία στιγμή ,την άλλη υπερασπίζονται το αρχαίο ελληνικό φως , τους επαναστάτες του ‘21 ,τον Ολυμπιακό και ταυτόχρονα καταριούνται τους τούρκους για την καταστροφή της Σμύρνης !! Ευτυχώς που υπάρχουν μερικοί μαλάκες και βγαίνουν που και που στους δρόμους για να φωνάξουν και να διαμαρτυρηθούν και για μας , τους αγωνιστές του καναπέ .Πάρτε το χαμπάρι ρε : οι τεμπέληδες δεν αλλάζουν την ιστορία , απλώς την υφίστανται!!!
Καλά και ωραία είναι όλα αυτά αλλά πίσω τους υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα ,πολύ καλά κρυμμένο : Τι είναι αυτό που μας οδηγεί σε αυτόν τον τρόπο σκέψης ; Υπάρχει όντως ένας μηχανισμός οι κάποιοι μηχανισμοί που μας «οδηγούν» ,ή το άτομο σκέφτεται μόνο τον εαυτό του από την μέρα που γεννιέται ;
Ο «έλεγχος της γνώμης» και η «διαμόρφωση της άποψης» του ατόμου , από συγκεκριμένους μηχανισμούς , είναι αρκετά γνωστά .Άλλωστε δεν είναι σκοπός μου να ασχοληθώ με αυτό το ζήτημα την παρούσα στιγμή . Αυτό που με ενοχλεί είναι το ότι πιστεύουμε πως αυτοί που μας εξουσιάζουν είναι πανίσχυροι και πάντα παίρνουν αυτό που θέλουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο . Θεωρούμε το οποιοδήποτε «καθεστώς» ισχυρό ενώ δεν πιστεύουμε καθόλου στην δική μας δύναμη , που στην πραγματικότητα είναι τεράστια . Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε όλοι μας το κλασικό «αυτοί που είναι στα πράγματα , ξέρουν» . Ο πολιτικός ξέρει , γιατί είναι επαγγελματίας ή γιατί έχει περισσότερα «πιστοποιητικά γνώσης» από εμάς και φυσικά όλο το σύστημα είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να πείθει τον πληθυσμό ότι χρειάζεται «ειδικούς» .


Αφήνω το κείμενο ημιτελές για να το συμπληρώσει όποιος το διαβάσει . Γράψε το κείμενο που θέλεις στα σχόλια και εγώ θα το αναρτήσω με το όνομά σου ως συνέχεια .Όποιος θέλει γράφει .
[1] : Μπουρντιέ ,Πιερ : Αντεπίθεση πυρών σελ. 22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου